26 Temmuz 2013 Cuma



ATLAS VAZGEÇTİ

Toplam 3 seriden oluşan bir kitap. Birinci ciltte merak uyandırıcı, ikinci de akılda sorular bırakıcı, üçüncüde ise neyi ne için dediğine dair açıklamalar yapan bir kitap.
İlginç olan 3.ciltte, 1.ciltteki sorulara yer verirken (zaman ve sayfa sayısından dolayı okuması çok kısa süremese de) net bir şekilde hafızamda canlanması.
Yazacak o kadar çok şey var ki kitap hakkında, aslında o yüzden yazamıyorum. 1. ciltte ee kitap bitti işte mutlu son dediğim anda 2. de bireysel başarılardan rahatsız olan kodamanların, akılsız toplumu kullanarak onları baltalamaya çalışmasını çok güzel gözler önüne sermiş.

Ayn Rand yine aynı başkahramanlar oluşturmuş; bencil, güçlü, çok zeki, asosyal, bağımsız, kaygısız, kayıtsız, başarı odaklı, uykuya direnen tipler … Aslında hayatı hakkında birkaç şey okuyunca yazarın neye savaş verdiği çok rahat anlaşılır. Rusya da komünizmden kaçan ve Amerika ya sığınan biri olarak komünizm ve faşizme karşı çıkmış. Bunun yerine kitaplarında genel olarak; bireysel bencillik, bireycilik ve kapitalizme bol bol vurgular yapmıştır. Devlet varlığını sorgulamış ama tam bir anarşist olarak değil. Pasif devlet anlayışını benimsemiş. Rekabet, para, durdurulamayan bireysel yükselişe atıflarda bulunarak uygulanamayan kapitalizmi göreceksiniz kitapta.
Kitapta, üstü kapalı şekilde; komünizm, materyalizm, kapitalizm,.. nedir, ne değildir çok güzel değinmiş. Ancak bunu roman içinde verdiği için hiçbir an bile sıkmıyor.
Her kitabı gibi sağlam kurgulu, yaklaşık iki bin sayfa olmasına rağmen çok güzel planlanıp yazılmış.

Son olarak, kitabın ismi bu kadar güzel seçilemezdi sanırım. Kitabı başından itibaren okurken şu düşünceyi aklınızda tutun çünkü her an bu başlığı hissedecek mesajlar alacaksınız. “Atlasın bilindiği üzere, Yunan mitolojisinde dünyayı sırtında taşıdığına inanılırdı. Kitapta; Atlas= dünyadaki çok zeki, başarılı, kayıtsız tipler. Eğer Atlas yorulup (kitapta toplumun onları baltalamasından bahsediyor) taşımaktan vazgeçerse…”
“John Galt kim? ”

 

23.07.2013 10:19

2 yorum:

  1. Bu gidişle senden nefis bir kitap eleştirmeni çıkacak.. :) koşa koşa kitabı alıp okuyasım geldi valla..

    YanıtlaSil
  2. yeni yorumlar bekliyoruz ama..

    YanıtlaSil