9 Ekim 2013 Çarşamba


     GORİOT BABA

     Balzac, romantizm akımından gerçekçilik akımına geçişte klasik romanın kurucusu kabul edilirmiş. Gerçekten, Vadideki Zambak da romantizm akımının etkileri çok fazla hissedilirken bu kitabında zaman zaman yine uzun tasvirlere yer verse de;  bu tasvirler güzelliklerden ziyade objektif şekilde mekân veya kişi tasvirleri oluyor. Gözlemci bir dil ile gerçekler abartısız yansıtılıyor.  Arada küçük müdahaleler ile okuyucuya geleceğe dönük bilgiler veya dipnot veren dili de her zaman sevmişimdir.

     Kitabı yine eski basımlardan şaheser basımdan okudum. Kitabın başında gayet detaylı yazar ve hayatı hakkında bilgiler yazıyordu. Balzac annesi tarafından istenmediği için sürekli yatılı okullarda büyümüş. Kitaplarında mutlaka bir aile sevgisine değiniyor ama bu sefer sevginin sınırlarının uçurumlarında dolaşmış. Babanın iki kızına hayranlık derecesinde sevgisi, ilgisi hatta kızların utanmasından dolayı görünmek istemedikleri babaları arasındaki çarpık, saplantılı bir ilişkiden bahsediyor. Ayrıca gönüllü bir şekilde kızları tarafından iliklerine kadar kurutulan bir babanın hikâyesinden… Kızların güzelliğinin yaratıcısı olduğunu düşünüp, kızların yaptıkları her aşağılamaya rağmen onlardan gurur duyması da ciddi bir narsistik aslında!

     Kitabı ismi her ne kadar Goriot Baba olsa da, aslında en çok bahsi geçen kişi Eugene’dir. Ama onun isminin o kadar çok geçmesinin sebebi de yine Goriot Baba’dır. Ona duyduğu sevgi ve minnet yatar altında. Yani kahraman Eugene gibi görünse de, Eugene’in Goriot Baba ile hayatında köprü kuran bağlar, onu ciddi bir ahlaksızlıktan, kalp hırsızlığından kurtaracaktır.

     Genelde kitaplarda ailede illa ki bir sevgi bağı olacaksa bu anne olur. Ama burada babanın fedakârlığını konu alması ilginç gelmişti. Hayat hikâyesinden yola çıkarak, ailesi tarafından istenmeyip,  yıllarca sürgüne gönderilen bir çocuğun gözüyle, belki de bu durumun antitezi düşünülmüş. Aksi bir senaryo ile aşırı ilgili bir baba kurgulanmış ve onda da mutlu bir aile olamayacağına inandırmak istemiş olabilir kendisini. Yani her iki şekilde mutsuz bir aile...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder